Güzel ülkemiz, Asya ve Avrupa arasındaki doğu-batı koridorunda doğal bir köprü olduğu gibi Kafkas ülkeleri ve Rusya’dan Afrika’ya uzanan kuzey-güney koridorlarının da tam ortasındadır. Türkiye, 4 saatlik uçuş süresiyle yaklaşık 1,5 milyar insanın yaşadığı ve 10 trilyon dolar ticaret hacmi bulunan 67 ülkeye kolaylıkla ulaşabilecek bir konumdadır.

Bu konum bize ihracatta büyük fırsatlar sunmaktadır. İhracat, ekonomimizin gelişimindeki en büyük engellerden biri olan cari açığın kapatılması için aynı zamanda bir zorunluluktur. Bu yüzden, son dönemde ihracat konusunda bir seferberlik söz konusudur.

Kıyasıya bir rekabetin söz konusu olduğu dünya ekonomisinde her ülke dış ticaretini geliştirmek, özellikle de daha çok ihracat yapmak amacıyla mücadele etmektedir. İhracatın geliştirilmesi amacıyla görevlendirilen bakanlıklar ve kamu kurumları, çalışmalarını bu alanda ihtisaslaşan ihracatçı birlikleri ve DEİK benzeri yarı kamu kurumu niteliğindeki organizasyonlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği halinde gerçekleştirmektedir.

Son dönemde, sivil toplum kuruluşlarının bu süreçte giderek daha fazla rol üstlendikleri görülmektedir. Hızlı hareket eden, alanlarında ihtisas sahibi olan ve de yabancı firmalarla temasları bulunan kişiler tarafından kurulan STK’lar dış ticaret rekabetinde ülkelerine önemli avantajlar sağlamaktadır.

İşte UTİYAP da, ülkemizin ihracat hedeflerine ulaşması noktasında katkıda bulunmak isteyen, birikimlerini ve enerjilerini bu yolda harcamak isteyen iş insanları tarafından kurulan bir sivil toplum kuruluşudur. Amacımız; Türkiye’ye yeni ihracatçılar kazandırmak ve ihracat yapanların pazar imkanları geliştirmek yoluyla ülkemizin ihracat hedeflerine ulaşmasını sağlamaktır.

UTİYAP, ihracat seferberliği için kolları sıvayan, ihracatta yeni başarı hikayeleri yazmak gerektiğine inanan ve ülkemizin ihracat başarılarına yeni halkalar ekleme kararlılığındaki kurucular tarafından kurulmuştur. İhracatta kalıcı bir başarının, bireysel olarak hareket etmek yerine kurumsal bir yapı oluşturmaktan geçtiği gerçeğinden hareketle bir araya gelen UTİYAP Kurucuları olarak; güç birliği yaparak ihracatta yeni bir sinerji hareketi oluşturmaya karar verdik ve UTİYAP’ın kuruluşunu gerçekleştirdik. Ülkemizin ihracat seferberliğine yeni bir soluk getirecek UTİYAP’ın kuruluş aşamalarında emeği geçen tüm arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa zaferler kalıcı olmaz” diyerek, tam bağımsızlığın, ancak ekonomik bağımsızlıkla mümkün olabileceğini ifade etmiştir. İnanıyoruz ki; ekonomik bağımsızlığın yolu da, ihracattan, ürünlerimizle dünyanın dört bir yanında bayrağımızın dalgalanmasından geçmektedir. Bu bakış açısına göre; ihracatçılar, ülkemizin ticaret diplomasisinin akıncıları, ticaretin uç beyleridir.

Türkiye, dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefi doğrultusunda ihracatını artırmak için büyük efor sarf ediyor. Bu doğrultuda son 20 yılda ülkemizin ihracatı 6 kat, ihracatçı sayısı ise 4 kat arttı. Orta vadeli program kapsamında ihracatımızın 2024 yılında 267 milyar dolar, 2025 yılında 283,6 milyar dolar, 2026’da ise 302,2 milyar dolar olması hedefleniyor. Bu kapsamda Türkiye’nin dünya ihracatından aldığı payın da yüzde 1’den çok daha yukarılara, yüzde 1,5’e çıkarılması amaçlanıyor. Ve ülkemizin şu anda 220 ayrı ülke ve bölgeye yaptığı ihracatın daha geniş coğrafyalara ve daha büyük miktarlarda yapılması öngörülüyor.

Michelangelo’nun yüzyıllar önce dediği gibi “Bizi bekleyen en büyük tehlike büyük hedefler belirleyip ulaşamamak değil, basit hedefler koyup kolayca gerçekleştirmektir.” İşte ülkemizin belirlediği bu büyük hedeflere ulaşmak için ihracat ailesinin yeni uç beylerine, yeni kuruluşlara, yani taze kana ihtiyacı var.

UTİYAP olarak; bu hedeflere ulaşılması için çaba göstermek üzere, yeni bir anlayışla, ihracat odaklı bir kuruluş olarak yola çıktık. Çalışmalarımızla, elde edeceğimiz sonuçlarla farkımızı ortaya koyarak, cumhuriyetimizin 2. yüzyılında Türk ihracat ailesinin örnek gösterilen bir temsilcisi olacağımıza yürekten inanıyoruz.

Genel Merkezi Bursa olan UTİYAP, başta Ankara ve İstanbul olmak üzere şubeleşmeye giderek ulusal bir organizasyona dönüşecek. Kurumsal yapımızda ayrıca dış temsilciliklerimiz de olacak. İlki Türki Cumhuriyetler olmak üzere, Balkanlar ve Rumeli ile Körfez ülkeleri teşkilatlanacağımız bölgeler olacak.

UTİYAP olarak, hedeflerimize sağlam adımlar, güçlü ve doğru bir ekiple ilerleyeceğiz. Üyelerimizin ihracatına yönelik önemli etkinlikler gerçekleştireceğiz. Toplam ihracattaki payları yüzde 30’a yaklaşan KOBİ’lerin ihracattan daha çok pay alması için çalışacağız.

İhracatı hedefleyen firmaların dünya pazarlarına açılmasını sağlayacağız. Üyelerimiz, UTİYAP’la ihracatın kapılarını açacak, yeni pazarlara açılacak.

UTİYAP çatısı altında ihracatta nice başarı hikayelerini beraberce yazacağız. Yolumuz açık, başarılarımız daim, ihracatımız bol ve bereketli olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir